Ψυχολογία και Διακοπές

Ψυχολογία και Διακοπές

Όλοι μας έχουμε ακούσει τη φράση “βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού” και ο καθένας της δίνει τη σημασία που αναλογεί στην ψυχολογική κατάσταση που βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή. Σε πολλούς ανθρώπους -βάζω τον εαυτό μου μέσα σε αυτούς- αυτή η φράση πυροδοτεί την ανάγκη για διακοπές! Ο Αύγουστος, ο κατ’ εξοχήν μήνας για διακοπές αυτών που ζουν και εργάζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι προ των πυλών. Έχει αξία να σταθούμε στο πως ορίζονται και τι ρόλο διαδραματίζουν οι διακοπές στην ψυχολογία (ψυχολογία και διακοπές). Σίγουρα δεν είμαστε ρομπότ για να πάμε διακοπές και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας, που συχνά υποστηρίζεται από πολλούς!

Πρώτα από όλα, ας δούμε την λέξη διακοπές – προέρχεται από το ρήμα διακόπτω – κάνω μια παύση, σταματώ κάτι που κάνω. Τι είναι αυτό που διακόπτουμε; Διακόπτουμε την καθημερινή ρουτίνα μας που μπορεί να περιλαμβάνει την εργασία, το πρωινό ξύπνημα, τις υποχρεώσεις, το άγχος, κλπ. Οι διακοπές είναι δικαίωμα και ανάγκη μας. Είναι απαραίτητο να προσφέρουμε στον εαυτό μας στιγμές χαλάρωσης, ξεκούρασης, ξεγνοιασιάς. Στιγμές διαφορετικές, απλές, μοναδικές για τον καθένα από εμάς.

Πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν το πόσο πολύτιμες είναι οι διακοπές για την ψυχική υγεία. Μάλιστα, έχει βρεθεί ότι οι άνθρωποι που κάνουν συστηματικά διακοπές έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Είναι πιο ευέλικτοι στη διαχείριση των δυσκολιών που συναντούν στο δρόμο τους.

Ποιότητα ζωής

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι διακοπές είναι δείκτης ποιότητας ζωής, ανεξάρτητα από το είδος τους, δηλαδή αν πρόκειται για διακοπές σε μακρινά μέρη, στο εξοχικό μας ή σε κάποιο νησί και ανεξάρτητα από το κόστος των χρημάτων που δαπανούμε γι’ αυτές, δηλαδή αν πρόκειται για διαμονή σε σπίτι, σε camping ή σε πολυτελές ξενοδοχείο. Η ουσία βρίσκεται στον ελεύθερο χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας κατά τη διάρκεια των διακοπών. Πώς θα καταφέρουμε να τον αξιοποιήσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να περάσουμε καλά; – είναι σχετικό και μοναδικό το τι σημαίνει “περνάω καλά”για κάθε άνθρωπο – Πώς θα επιτύχουμε αυτό να είναι αυθεντικό και να μας δίνει μια προσωπική αίσθηση πληρότητας και ευεξίας.

Παράλληλα, η ψυχική υγεία των ανθρώπων επηρεάζεται σημαντικά και από τον χρόνο πριν την έναρξη των διακοπών, τόσο θετικά όσο και αρνητικά, ανάλογα που θα εστιάσουμε. Η προσμονή των διακοπών καθορίζει σε πολύ σημαντικό βαθμό τη στάση μας απέναντι στις διακοπές. Από τη μία μεριά, ο χρόνος αυτός μπορεί να είναι εξαιρετικά ευχάριστος, γεμάτος με την ανυπομονησία και το ανάποδο μέτρημα των ημερών μέχρι την πολυπόθητη άδεια, τα όνειρα, τα σχέδια και τη φαντασία που οργιάζει, τα κανονίσματα, τα εισιτήρια, την επιλογή της τοποθεσίας, του καταλύματος… Από την άλλη μεριά, οι υπερβολικές προσδοκίες, το άγχος της τελειότητας, το υπερφορτωμένο και εξαντλητικό πρόγραμμα, η μεταφορά της δουλειάς στις αποσκευές μας είναι ικανά να μας παραλύσουν και να καταστρέψουν το νόημα των διακοπών.

Κατασκευή Αναμνήσεων

Η περίοδος των διακοπών κατασκευάζει αναμνήσεις κι είναι στο χέρι μας να επιλέξουμε τις διακοπές που μας ταιριάζουν. Με κριτήριο την ανάγκη και την επιθυμία μας σε συνδυασμό με μια ρεαλιστική οπτική των δυνατοτήτων μας. Οι όποιες αναποδιές αν προκύψουν είναι σίγουρο ότι μόλις επιστρέψουμε θα έχουν μεταμορφωθεί σε μια περιφραστική περιγραφή προσδιορισμού των διακοπών του καλοκαιριού του 2017. Πρόκειται για τη λεγόμενη ιδεατή μνήμη. (πχ. οι διακοπές τότε που με τσίμπησε η μέλισσα στην τάδε παραλία αργά τη νύχτα και δεν βρίσκαμε πουθενά ανοιχτό φαρμακείο).

Με λίγα λόγια :

  • Ονειρευτείτε και σχεδιάστε τις διακοπές σας.
  • Λειτουργείστε με οδηγό τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας.
  • Οργανώστε τη διαμονή σας λειτουργικά και ανάλογα με τα οικονομικά σας.
  • Προγραμματίστε ή μην προγραμματίσετε από επιλογή το πως θα περάσετε τις ημέρες σας.
  • Έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες ή καθόλου προσδοκίες.
  • Αποφύγετε συζητήσεις επίλυσης χρόνιων ή/και σοβαρών προβλημάτων, επαγγελματικούς αναστοχασμούς και οικογενειακές συγκρούσεις.
  • Αφεθείτε στην έκπληξη και την αλλαγή!